Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

neljapäev, 21. mai 2009

Taevaminemise Suurpüha

Täna on Jeesuse Taevaminemise Suurpüha. Paar lõiku viimaste paavstide jutlustest sel pühal.

Johannes-Paulus II jutlusest Taevaminemise Suurpühal 24. mail, 1979:

Jeesus asus oma kohale. Olles talunud kannatuse ja surma alandust, asus Jeesus oma kohale Jumala paremal käel; Ta asus oma kohale igavese Isa juures. Ent ühtlasi läks Ta taevasse kui meie Pea. Mistõttu, Leo Suure väljenduse kohaselt, Pea aust sai ihu lootus. Kogu igavikuks asub Kristus oma kohale esmasündinuna paljude vendade seas -- Kristuses on meie loomus Jumalaga. Inimesena elab Jeesus alatiseks, et kosta Isa juures meie eest. Samal ajal saadab Jeesus oma au troonilt kogu Kirikule lootuse sõnumi ja kutse pühadusele.

Kristuse teenete tõttu, Tema eestkoste tõttu Isa juures, on meil võimalik saavutada Temas õiglane ja püha elu. Kirik võib tõepoolest kogeda raskusi, evangeelium võib saada tagasilööke, aga kuna Jeesus on Isa paremal käel, ei jää Kirik kunagi kaotajaks. Kristuse võit kuulub meile.

Benedictus XVI jutlusest Rooma piiskopi aujärjele astumise Missal, Taevaminemise Suurpühal 7. mail, 2005:

Mida siis tähendab meie jaoks Issanda Taevaminemise Püha? See ei tähenda, et Issand on lahkunud mingisse inimestest ja maailmast kaugel asuvasse kohta. Kristuse Taevaminek ei ole reis kosmosesse kõige kaugemate tähtede poole; sest põhimõtteliselt on planeedid, nagu maa, samuti tehtud füüsilistest elementidest.

Kristuse Taevaminek tähendab, et Ta ei kuulu enam meie elu mõjutava kaduvuse ja surma maailma. See tähendab, et Ta kuulub täielikult Jumalale. Tema, igavene Poeg, viis meie inimliku olemise Jumala juurde, võttes enesega muudetud kujul liha ja vere.

Inimene leiab koha Jumalas; Kristuse läbi sisenes inimene Jumala enese ellu. Ning kuna Jumal hõlmab ja hoiab alal kogu kosmost, tähendab Issanda Taevaminek, et Kristus ei ole meist lahkunud, vaid et Ta on praegu, tänu viibimisele Isa juures, alatiseks ligi igaühele meie seast. Igaüks meist saab olla Temaga lähedaselt seotud; igaüks saab Tema poole hüüda. Issand on alati kuuldeulatuses. Me saame seesmiselt Temast eemalduda. Me saame elada pöörates selja Tema poole. Ent Tema ootab meid alati ning on alati meie ligi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse