Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

teisipäev, 12. mai 2009

Kõnest Shimon Peresi juures

Väljavõtteid paavst Benedictuse kõnest visiidil Iisraeli president Shimon Peresi juurde eile, 11. mail:
Rahu on eelkõige jumalik and. Sest rahu on Kõigeväelise tõotus inimkonnale ja sisaldab eneses ühtsust. Jeremia raamatust loeme: “Sest mina tunnen mõtteid, mis ma teie pärast mõlgutan, ütleb Issand: need on rahu, aga mitte õnnetuse mõtted, et anda teile tulevikku ja lootust” (Jr 29,11). Prohvet tuletab meile meelde Kõigeväelise tõotust, et Teda “saab leida”, et Ta “kuuleb”, et Ta “kogub meid kokku”. Ent on üks eeldus: me peame Teda “otsima”, ja “taga nõudma kõigest oma südamest” (cf. ibid., 12-14).

[...] religioonide eriline panus rahutaotlusse seisneb eelkõige südamest tulevas, ühendatud Jumala-otsimises. Meie päralt on ülesanne kuulutada ja anda tunnistust, et Kõigeväeline on kohalolev ja tunnetatav isegi kui Ta näib meie pilgu eest peidetud olevat, et Ta toimib meie maailmas meie hüveks ning et ühikonna tulevikku märgistab lootus, kui see kõlab harmooniliselt kokku Tema jumaliku korraga. Jumala dünaamiline ligiolu on see, mis tõmbab südameid üksteise poole ja tagab ühtsuse. Tõesti, inimestevahelise ühtsuse viimne alus on Jumala täiuslik üks-olemine ja universaalsus, Tema, kes lõi mehe ja naise oma näo järgi ja Tema sarnaseks, et tõmmata meid iseenese jumalikku ellu, et kõik võiksid olla üks.

[...] Pühakiri pakub meile ka arusaamise julgeolekust. Vastavalt heebrea keelekasutusele tärkab julgeolek – “batah” – usaldusest ja osutab mitte üksnes ähvarduse puudumisele, vaid ka tasaduse ja usalduslikkuse tundele. Jesaja raamatust loeme jumaliku õnnistuse ajast: “meie peale valatakse Vaim ülalt ... Siis elab õiglus kõrbes ja õigus võtab aset viljapuuaias. Ja õiguse vili on rahu, õigluse tulemuseks püsiv julgeolek” (Js 32,15-17). Julgeolek, õigus, õiglus ja rahu. Jumala kavas maailma jaoks on need lahutamatud. Kaugel sellest, et olla lihtsalt inimliku püüdluse tulemused, lähtuvad need väärtused Jumala fundamentaalsest suhtest inimesega ning asuvad ühise pärandusena iga indiviidi südames.

On ainult üks tee nende väärtuste kaitsmiseks ja edendamiseks: neid rakendada! Elada nende kohaselt!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse