Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

reede, 8. mai 2009

Paavst Pühal Maal

Täna algas paavst Benedictuse 8-päevane visiit Pühale Maale. Reisi ametlik kava Vatikani leheküljel. Reisist teeb raadio- ja teleülekandeid EWTN. Seal on ka reisi kajastav uudistelehekülg.
26. aprillil Zenitis avaldatud kava kohaselt:
[kordab reis] põhiliselt Johannes-Paulus II 2000. aasta märtsi ajaloolise Püha Maa visiidi võtmekohti, ehkki kestab ühe päeva kauem ning võimaldab rohkemaid oikumeenilisi ja religioonidevahelisi kohtumisi.

Benedictus XVI saabub reedel, 8. mail Ammani Jordanis. Tema esimene peatus saab olema linna "Regina Pacis" keskuses ning seejärel teeb ta viisakusvisiidi Jordaania monarhidele al-Husseinye kuninglikus palees.

Laupäeval, 9. mail, külastab paavst Moosese memoriaali Nebo mäel, kohta, kus pärimuse kohaselt Mooses nägi kaugelt Tõotatud Maad.

Samal päeval õnnistab ta Jeruusalemma patriarhaadi Madaba Ülikooli nurgakivi, külastab Hashemiti Muuseumi ja al-Husseini bin Talal mošeed Ammanis, ning kohtub seejärel moslemi usuliidritega, diplomaatilise korpusega ja Jordaania ülikoolide rektoritega.

Ta presideerib ka vespri pühitsemisel preestrite, orduliikmete ja seminaristidega ning kiriklikes talitustes kreeka-melkiidi P. Georgi Katedraalis Ammanis.

Benedictus XVI presideerib ka rahvarohkel Missal pühapäeval, 10. mail, Ammani rahvusvahelisel staadionil.

Samal pärastlõunal külastab paavst Jordanitagust Betaaniat, Issanda ristimise paika, kus ta õnnistab ladina ja kreeka-melkiidi kirikute nurgakive.

Püha Isa lahkub Jordaaniast esmaspäeval, 11. mail, ja lendab Tel Avivi Iisraelis. Ta külastab esmalt Jeruusalemma, erinevalt Johannes-Paulus IIsest, kes käis esmalt Palestiina omavalitsuse territooriumil.

Benedictus XVI teeb viisakusvisiidi Iisraeli presidendile Jeruusalemma presidendipalees. Seejärel külastab ta Yad Vashem Memoriaali ja kohtub religioonidevahelise dialoogi organisatsioonidega.

Teisipäeval, 12. mail, külastab Ülemkarjane Kaljupühamut Templimäel Jeruusalemmas ja kohtub peamuftiga -- peatus, mida Johannes-Paulus II ei teinud.

Pärimuse kohaselt on see islami pühaduselt kolmas pühapaik Mekka ja Medina järel. See on püha paik ka juutide jaoks, kuna seal asub Jeruusalemma Vana Templi süda.

Paavst külastab samuti Läänemüüri ja kohtub Iisraeli kahe ülemrabiga Hechal Shlomo keskuses.

Keskpäeval palvetab ta Regina Coeli palve koos Püha Maa piiskoppidega Jeruusalemma Senaaklis [e. Ülemises või Õhtusöömaaja Toas] ja teeb lühikülaskäigu ladinlaste kaas-katedraali. Sel pärastlõunal pühitseb ta Missa Josafati Orus.

Seejärel läheb paavst kolmapäeval, 13. mail, Betlemma, kus ta pühitseb Missat Sõimeväljakul ning külastab Aida põgenikelaagrit (Johannes-Paulus II külastas Deheisha laagrit). Samuti külastab ta Caritase Väikelaste Haiglat ja Palestiina omavalitsuse presidenti Betlemma presidendipalees, mille järel leiab aset lahkumistseremoonia palee-esisel väljakul.

Neljapäeval, 14. mail, läheb Benedictus XVI Galileasse, eelkõige Naatsaretti, kus ta külastab Ingliilmutuse grotti ja kohtub hiljem Iisraeli peaministriga. Ta pühitseb Missa Järsakumäel, kus pärimuse kohaselt Jeesuse ümberkaudsed püüdsid Teda pärast Tema jutlust sünagoogis järsakust alla tõugata.

Erinevalt Johannes-Paulus IIsest on Benedictus XVInda külaskäik sellesse piirkonda lühem. Ta ei külasta Õndsakskiitmiste Mäge ega Kapernauma ega Tabgat, kus pärimuse järgi toimus Leibade Paljundamine.

Enne naasmist Rooma reedel, 15. mail, kohtub Püha Isa kava kohaselt Jeruusalemma kreeka-õigeusu patriarhiga ja samuti armeenia kiriku patriarhiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse