Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

laupäev, 16. mai 2009

Paavsti kõnest Püha Hauakambri juures

11. mail väljendas Haifa pearabi Shear Yashuv Cohen, Iisraeli pearabinaadi ja Püha Tooli kahepoolse komisjoni kaasesimees, ajalehes Jerusalem Post lootust, et paavst Benedictus XVI kinnitab oma Iisraeli-visiidil, et katoliku Kirik ei oota enam juutide pöördumist. Ta kirjutas:

Teisel Vatikani Kirikukogul, dokumendis Nostra Aetate, tehti selgeks, et katoliku Kirik ei tee mingeid pingutusi juutide pööramiseks. Pigem peab juudi rahvas jätkama oma esiisade usus nii, nagu see väljendub Piiblis ja rabiinlikus kirjanduses.

Juudi rahvas jääb Jumala lepingu rahvaks, rahvaks, kelle Jumal valis, et anda maailmale Piibel.

Lihtsalt öeldes, katoliku Kirik aktsepteeris teoloogilise põhimõtte, et juudid ei pea lunastuse pälvimiseks oma religiooni muutma. Ma loodan, et te kasutate oma Iisraeli-visiidil võimalust korrata seda tõsiasja.


Paavst tõepoolest kasutas võimalust, mis talle avanes Püha Hauakambri Basiilikas 15. mail, ent ta ütles:
Kallid sõbrad Kristuses, ülistushümn, mida me äsja laulsime, ühendab meid inglite hulkade ning kõikide aegade ja paikade Kirikuga – "apostlite aulise koguga, prohvetite ülla kaaskonnaga ja valgesse-rüütatud märtrite armeega" – kui me anname au Jumalale meie lunastamise eest, mis sai teoks Jeesus Kristuse kannatuses, surmas ja ülestõusmises. Tema Püha Hauakambri ees, kus Issand "võitis surma astla ja avas Taevariigi väravad kõigile, kes usuvad", tervitan ma teid kõiki Ülestõusmisaja rõõmus. [...]

Püha Johannese Evangeelium on jätnud meile meeldejääva kirjelduse Peetruse ja "armastatud jüngri" külaskäigust tühjale hauale Ülestõusmispäeva hommikul. Täna, pea kakskümmend sajandit hiljem, seisab Peetruse järeltulija, Rooma piiskop selle sama tühja haua ees ja vaatleb sisekaemuses Ülestõusmise müsteeriumi. Käies Apostli jälgedes, tahan ma taas kuulutada meie aja meestele ja naistele Kiriku kindlat usku, et Jeesus Kristus "löödi risti, suri ja maeti", ning et "kolmandal päeval tõusis Ta surnuist". Läinud üles Isa paremale käele, saatis Ta meile oma Vaimu pattude andeksandmiseks. Lahus Temast, kelle Jumal on teinud Issandaks ja Kristuseks, "ei ole taeva all antud inimestele ühtegi teist nime, kelle läbi meid päästetaks" (Ap.t 4,12).

Paistab, et pearabi lootus seekord ei täitunud. Nostra Aetatet tuleb lugeda siiski katoliikliku, mitte rabiinliku traditsiooni taustal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse