Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

reede, 15. mai 2009

Johannes-Paulus II abordi- ja eutanaasiaseadustest

Michael Liccione oma blogis Sacramentum Vitae, tuletab Notre Dame'i skandaali kommenteerides meelde paavst Johannes-Paulus II entsüklikat Evangelium vitae, milles paavst kirjutab:
Abort ja eutanaasia on seega kuriteod, mida ükski inimlik seadus ei saa õiguspäraseks muuta. Ei ole mingit südametunnistuse kohustust kuuletuda sellistele seadustele; selle asemel on tõsine ja selge kohustus neile südametunnistuse põhjal vastu astuda. Kiriku algusaegadest peale on apostellik kuulutus tuletanud kristlastele meelde nende kohust kuuletuda õiguspäraselt kehtestatud avalikule autoriteedile (cf. Rm 13,1-7; 1Pe 2,13-14), ent samal ajal neid kindlalt hoiatanud, et "me peame kuuletuma Jumalale enne kui inimestele" (Ap.t 5,29). Vanas Testamendis leiame just eluvastaste ähvarduste osas tähelepanuväärse näite vastupanust võimulolijate ebaõiglasele korraldusele. Kui vaarao oli käskinud tappa vastsündinud poisslapsed, keeldusid heebrea ämmaemandad käsku täitmast. "[Ämmaemandad ei] teinud nõnda, nagu Egiptuse kuningas neid käskis, vaid jätsid poeglapsed elama" (2Mo 1,17). Ent tuleb märkida kõrgeimat põhjust nende keeldumiseks: "ämmaemandad kartsid Jumalat" (ibid.). Just kuulekusest Jumalale — kelle suhtes ainsana on kohane see kartus, mis on Tema absoluutse ülimuslikkuse tunnistamine — sünnib jõud ja julgus seista vastu ebaõiglastele inimlikele seadustele. See on nende jõud ja julgus, kes on valmis isegi vangi minema või hukatud saama, kindlas veendumuses, et selles seisneb "pühade kannatlikkus ja usk" (Ilm 13,10). Olemuslikult ebaõiglase seaduse korral, nagu seda on aborti või eutanaasiat lubav seadus, ei ole seepärast kunagi lubatud sellele kuuletuda või "võtta osa seda propageerivast kampaaniast või selle poolt hääletada."

Veel viimastel päevadel ilmunud analüüse Notre Dame'i skandaali kohta:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse