Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

laupäev, 9. mai 2009

Paavsti kõne Madaba Ülikooli nurgakivi õnnistamisel

Pärast Madaba Ülikooli nurgakivi õnnistamist pöördus paavst Benedictus XVI lühikese kõnega juuresviibijate poole, öeldes muuhulgas (VIS):

[...] 'laiem' haridus on see, mida kõrgematest õppeasutustest ja nende kultuurilisest miljööst oodatakse, olgu see sekulaarne või religioosne. Tõesti, usk Jumalasse ei suru maha tõeotsingut; vastupidi, see julgustab seda.

Muidugi võib religioon, nagu ka teadus ja tehnoloogia, filosoofia ning kõik meie tõeotsingud, väärastuda. Religioon moondub, kui see surutakse võhikluse või eelarvamuse, põlguse, vägivalla ja väärkohtlemise teenistusse. Sel juhul näeme mitte ainult religiooni väärastumist, vaid ka inimliku vabaduse moondumist, vaimu ahenemist ja pimenemist.

Ent siiski -- iga inimene on kutsutud ka tarkusele ja terviklikkusele, tegema fundamentaalse ja ülitähtsa valiku, eelistades head kurjale, tõde valele, ning teda saab selle ülesande juures abistada.

Tõeliselt religioosne inimene tunneb kutset moraalsele terviklikkusele, kuna tõe ja armastuse ja ilu Jumalat ei saa teenida ühelgi teisel moel. Küps usk Jumalasse aitab oluliselt kaasa teadmise omandamise ja õige rakendamise juhendamisel. Teadus ja tehnoloogia pakuvad ühiskonnale erakordseid hüvesid ning on suuresti parandanud paljude inimeste elukvaliteeti. ... Samal ajal on teadustel omad piirid. Nad ei saa anda vastust kõigile küsimustele inimese ja tema eksistentsi kohta.

Teadusliku teadmise kasutamine nõuab eetilise tarkuse juhatavat valgust. Selline on tarkus, mis inspireeris Hippokratese Vande, 1948. aasta Inimõiguste Ülddeklaratsiooni, Genfi Konventsiooni ja teised kiiduväärsed rahvusvahelised käitumiskoodeksid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse