Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

laupäev, 13. juuni 2009

Theosis

Eilsel p. Josemaría Escrivá mälestusmissal kõneles piiskop Philippe 9. sajandil elanud Johannes Scotus Eriugena theosise kontseptsioonist, inimese jumalikustumisest, millest ka p. Josemaría sageli rääkis. Piiskop viitas paavsti pöördumisele 10. juuni üldaudientsil, kes muuhulgas tsiteeris järgmist lõiku, kui näidet Eriugena theosise-käsitusest:
Seepärast, nagu kogu hõõguv raud muutub voolavaks, kuni siinnamaani, et näib ise olevat vaid tuli, ja ometi jääb kummagi substants teisest eraldatuks, samal moel tuleb tunnistada, et pärast selle maailma lõppu ilmutab kogu loodu, nii kehaline kui kehatu, üksnes Jumalat, ent jääb sellest hoolimata terviklikult [iseendaks], sellisel moel, et Jumalat võib teatud mõttes hoomata, ehkki Ta jääb hoomamatuks, ja loodu ise muudetakse väljendamatu ime läbi Jumalaks.
See lõik tuletas mulle meelde sarnast kujutluspilti Risti p. Johanneselt:
Jumalik valgus avaldab hingele sama toimet nagu tuleleek puutükile. Jumalik valgus mõjutab hinge, teda puhastades ja ette valmistades täielikuks ühekssaamiseks Jumala endaga, nii nagu tuli muudab puuhalu olemust. Kui nüüd materiaalne tuli läheneb halule, siis esialgu ta kuivatab seda, eemaldab sellest niiskuse ning paneb selles sisalduva vee pisaratena välja valguma. Siis teeb ta halu mustaks, tumedaks ja inetuks ning annab talle koguni vastiku lõhna. Halgu kuivatades leek paljastab ja eemaldab üksteise järel kõik tulele vastandlikud, inetud ja pimedad omadused. Ning kui tuli lõpuks hakkab lõõmama väljapoole ning muudab halu kuumaks, siis muutub see tulesarnaseks ning tuli teeb selle sama kauniks nagu ta isegi on. Jõudnud sellesse seisu, puudub halul igasugune omapoolne aktiivne või passiivne omadus; ainult tema kaal ja hulk on tulest tihedam. Puus eneses on nüüd tule omadused ja toimed. Nii üks kui teine on kuivad, nii üks kui teine on kuum ja kuumendab, on hele ja helendab; ja puu on varasemast palju kergem. Just tuli manab siin esile need omadused ja toimed. (Tsiteeritud Riita ja Seppo A. Teinoneni raamatust "Kõnelusi müstikast", 2004, tõlge Ylo Pärnik)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse