Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

reede, 26. juuni 2009

24 teesi, kosmloogia

Jätkan 24 tomistliku teesi tõlkimist kosmoloogia osaga.

KOSMOLOOGIA

9. Kumbki neist osadest [st. mateeria ja vorm] ei eksisteeri omaette, ei teki ega hävi omaette, ega käsitata seda mingisse kategooriasse kuuluvana muidu, kui redutseeritult substantsiaalseks printsiibiks.

10. Ehkki ekstensioon koostisosadeks tuleneb kehalisest loomusest, ei ole keha olemine substantsina sama, mis selle olemine kvantiteedina. Sest substants on juba oma määratluse poolest jagamatu, mitte aga nagu punkt, vaid nagu see, mis on väljaspool dimensionaalsust. Ent kvantiteet, mis annab substantsile ekstensiooni, erineb tõeliselt substantsist ja on selle sõna täies tähenduses aksidents.

11. Kvantiteedist märgitud mateeria on individuatsiooni, see tähendab sama liigi loomuses ühe indiviidi teisest numeerilise erinevuse printsiip, mida ei saa olla puhastes vaimudes.

12. Kvantiteedist tingitult on keha keskkonnast ümbritsetuna mingis kindlas kohas ja saab sel moel olla ainult ühes kohas, mistahes jõu puhul.

13. Kehad jagunevad kaheks: mõned on elavad, mõned elutud. Elavates, selleks et samas subjektis saaks olla omaette liigutav ja liikuv osa, nõuab substantsiaalne vorm, mida tähistatakse nimetusega "hing", orgaanilist dispositsiooni, ehk heterogeenseid osi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse