Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

esmaspäev, 1. juuni 2009

Nelipüha oktaav

Isa John Zuhlsdorf jutustab sellise loo:
Palju aastaid tagasi, veel seminaristina Roomas, jutustas üks Paulus VI paavstlikke tseremooniameistreid mulle ühe loo. See lugu on veebis palju ringi rännanud, aga selle esimene ingliskeelne jutustaja olin mina. Aastate eest pistsin selle The Wanderer'i ja algsesse Catholic Online Forumisse, aga see on väärt uuesti jutustamist. Novus Ordo -- koos kõigi oma rohkete muudatustega liturgilises kalendris -- astus jõusse 1969. aasta Advendi ajal. Kui 1970. aasta Nelipüha mööda sai, oli Paulus VI üllatunud, leides hommikuseks Missaks valmispandud rohelise rüü tavapärase punase asemel, mis oli ette nähtud Nelipüha oktaaviks. Kui ta esitas selle mõeldamatu rohelise rüü kohta küsimuse, öeldi talle, et nüüd on liturgilise aasta tavaline periood. Paavst väitis, et "praegu on Nelipüha oktaav" ja talle vastati, et Nelipüha oktaavist loobuti uues kalendris. "Kes seda tegi?", küsis paavst. "Teie, Pühadus." Ja Paulus VI nuttis.

2 kommentaari:

  1. Olen tihtipeale mõelnud, kas Roomal jätkuks praegu veel jõudu, et kasvõi mõned taastada. Näiteks liturgilise aasta, eriti kõik selle, mis puudutab Ülestõusmispüha, alates Septuagesima pühapäevast kuni nelipühanädalani. Ma arvan, et eriti viimane ots ei oleks kuigi raskesti teostatav, sest usutavasti lõpeb paljude inimeste jaoks asi liiga järsku. Muide, vähemalt saksa keeleruumis on siiski Pfingstmontag veel säilinud, aga rohkem mitte.

    VastaKustuta

Kommentaarid modereeritakse