Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

teisipäev, 2. juuni 2009

Streik Kesk-Aafrika Vabariigi Kirikus

Vaba tõlge blogist Rorate Caeli:

27. mail kuulutasid Kesk-Aafrika Vabariigi preestrid välja streigi protestiks Bangui peapiiskopi Paulin Pomodimo ametist tagasiastumise vastu, kelle Vatikan leidis süüdi olevat "moraalses suhtumises, mis ei ole alati kooskõlas tema pühendumisega järgida Kristust puhtuses, vaesuses ja kuulekuses". Teine piiskop, François-Xavier Yombandje, astus ilmselt samadel põhjustel tagasi 16. mail. Piiskop Yombandje on teeninud Kesk-Aafrika Vabariigi piiskoppide konverentsi presidendina ja peapiiskop Pomodimo on maa kõrgem vaimulik.

Streigi ajal olid kirikud suletud ja kõik religioossed teenistused peatatud. Esialgu kavatseti streikida piiramatu aja, ent streik katkestati 28. mail. Väidetavalt oli protest suunatud "konsultatsioonide puudumise vastu" Vatikani poolt peapiiskop Pomodino asendamise osas. Streik algas pärast seda, kui rahvusliku kleeruse üldkogunemine Bangui katedraalis oli peapiiskop Pomodino "diskrimineerimise" Püha Tooli poolt hukka mõistnud.

Piiskoppide tagasiastumised leidsid aset pärast Vatikani poolset kohaliku Kiriku olukorra uurimist, mis kinnitas laialdast hoolimatust tsölibaadi-tõotuse vastu rahvusliku kleeruse seas. Kohaliku ajalehe teatel elab enamus kogudusepreestritest naisega ja paljudel on lapsed.

Kunagises Prantsuse koloonias on 21% rahvastikust katoliiklased ning seda maad peetakse Aafrika katolitsismi kantsiks. Lääne Kiriku kriisi taustal on katoliiklikud väljaanded sageli ülistanud Aafrikat kui Kiriku lootust. Ehk on aeg lasta tegelikkusel oma vaateid korrigeerida.


(Täpsemaks tutvumiseks olukorraga vaata viiteid osutatud artikli lõpus.)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse