Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

neljapäev, 4. juuni 2009

Kontratseptsioonipropaganda

Viimastel päevadel on Eesti ajakirjanduses ilmunud kontratseptiivide propaganda-artikleid (Maaleht ja EPL). Nagu taolisele propagandale iseloomulik, on esitatud informatsioon osaline ja ühekülgne, jättes mainimata kontratseptiivide võimaliku abortiivse toime. Loe Varro Vooglaidi vastust Maalehe artiklile Elukultuuri Instituudi lehel ja informatsiooni kontratseptiivide toime kohta lehel abort.ee.

EPL artikli kohta kirjutas Varro meilitsi:
Artikli lõpus on kastike, milles (väidetavalt) selgitatakse pillide toimet:

Hormoonide toime

• Kombineeritud hormonaalne kontratseptsioon (pillid, plaaster või rõngas): naissuguhormoonid östrogeen ja progestageen imenduvad verre ning saadavad ajuripatsile signaali, et hormoone pole vaja toota. Ajuripatsi hormoonid omakorda kutsuvad esile munaraku arenemise ja küpsemise. Kui ajuripats hormoone ei tooda, siis munarakk ei küpse ja ovulatsiooni ei toimu. Nii toimivad kõik kombineeritud vahendid.

• Veel kasutatakse raseduse vältimiseks ainult kollaskehahormooni sisaldavaid vahendeid. Näiteks hormoonspiraali. Sel juhul viiakse hormoon väikese kapsliga naise emakasse ja see toimib peamiselt emakas. Hormoonspiraali soovitavad arstid pärast sünnitust rasedusest hoidumiseks, sest see on tõhus ja lapsele ohutu.

Nagu näha, on esimeses lõigus öeldud, et kombineeritud pillid sisaldavad kaht hormooni, ent kirjeldatud on neist vaid ühe, östrogeeni, toimemehhanismi -- see, kuidas progesteroon toimib, on lihtsalt maha vaikitud.

Teises lõigus räägitakse vaid progesterooni sisaldavatest vahenditest, ent siin on toimemehhanismi selgitamise asemel lihtsalt häma aetud -- sisuliselt selgitust ei olegi ("toimib peamiselt emakas", aga kuidas siis?).

Kas teile ei tundu, et selline süstemaatiline avalikkuse eksitamine on skandaalne? Pille propageeritakse abordiprobleemi lahendusena, aga samas jäetakse ütlemata, et pillid ise toimivad abortiividena -- pidades silmas, et pillikasutajaid on maailmas ca 100 000 000, hukkub nende kasutamise tulemusel igal aastal tõenäoliselt miljardeid embrüonaalses arengustaadiumis inimesi. See on ju uskumatult absurdne, erakordselt valelik ning inimvaenulik strateegia/olukord!?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse