Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

neljapäev, 16. juuli 2009

Karmeli Jumalaema mälestuspäev

Tõlge CatholicCulture.org leheküljelt:

Kollekta: Isa, kaitsku meid Neitsi Maarja palved ja aidaku meil jõuda Kristuse, tema Poja juurde, kes Ta elab ja valitseb koos Sinu ja Püha Vaimuga igavesti. Aamen. (täiesti mitteametlik tõlge)

Pühakiri ülistab Karmeli ilu, kus prohvet Eelija kaitses Iisraeli usku elavasse Jumalasse. Kaheteistkümnendal sajandil asusid sellele mäele eremiidid ning asutasid hiljem püha Jumalaema Maarja eestkoste all kontemplatiivsele elule pühendatud Karmeli ordu.

Karmeli Mäe Jumalaema austamine on üleilmne ja enamik katoliiklasi on tuttav Karmeli Mäe Jumalaema skapulaariga, mis on tuntud ka "pruuni skapulaarina". Maarja ilmus p. Simon Stockile 16. juulil 1251 ja andis talle skapulaari järgmiste sõnade saatel, mis on säilinud XIV sajandist pärit narratiivis: "See on sulle ja kõigile karmeliitidele privileegiks, et kes sureb seda kandes, ei satu põrgutulle." Karmeli Mäe Jumalaema püha seati karmeliitide jaoks sisse 1332. aastal ja selle laiendas kogu Kirikule Benedictus XIII 1726. aastal.

Loe edasi Karmeli Mäe Jumalaema ja tema skapulaari kohta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse