Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

kolmapäev, 18. aprill 2012

SSPX vastus

Täna väljastas paavstlik komisjon "Ecclesia Dei" järgmise teate:

"Vastavalt 16. märtsil Usudoktriini Kongregatsiooni ruumides toimunud kohtumisel esitatud nõudmisele, sai komisjon 17. aprillil vastuse piiskop Bernard Fellaylt, P. Pius X Ühingu ülemalt. Vastuse teksti uuritakse dikasteeriumi  poolt ning esitatakse siis Pühale Isale otsustamiseks."

Eile õhtul teatas Vatikani-vaatleja Andrea Tornielli väljaandes Vatican Insider, et piiskop Fellay on andnud komisjonile positiivse vastuse doktrinaalsele dokumendile (väikeste muudatustega), millega nõustumine on eeltingimuseks SSPX staatuse normaliseerimiseks Kirikus. SSPX pressiteade ei kinnita vastuse "positiivsust".

Arvatakse, et paavsti positiivse otsuse korral omistatakse SSPX-le personaalprelatuuri staatus, ehkki räägitakse ka ordinariaadist. Doktrinaalne preambula, mida ei ole avaldatud, arvatakse olevat lähedane professio fidei-le (loe ka UDK kommentaare viidatud teksti lõpus).

Läbirääkimiste kulgemise kohta vt blogist Rorate Coeli.

1 kommentaar:

  1. Mingit kokkulepet seal ei tule, sest Fsspx ei ole nõus, et ka religioonivabadus, oikumenism ja kollegialism kuulub ka traditsiooni alla ehk nad ei ole nõus Vatikan II uuendustega. Kirik aga ütleb, et ka Vatikan II kuulub ka traditsiooni alla, ja et Fsspx räägib küll õiget juttu, aga vat nad peavad aktsepteerima täielikult Vatikan II, et Fsspx annaks selle kohta allkirja. Seal ei ole võimalik mingit kompromissi, see on võimatu, sest kui Fsspx annaks allkirja, siis kogu see aastakümnete võitlus muutub mõtetuks, s.t nad tõmbavad endile vee peale.
    See lootus, et toimub nn leppimine, see on tühi lootus, seda ei juhtu iial!

    VastaKustuta

Kommentaarid modereeritakse