Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

neljapäev, 19. aprill 2012

UDK asub reformima USA Naiskongregatsioonide Juhtide Konverentsi

UDK avaldas "Doktrinaalse hinnangu Naiskongregatsioonide Juhtide Konverentsile" (NKJK, ingl Leadership Conference of Women Religious (LCWR)), mida naljahambad on nimetanud ka "nunnade magisteeriumi instrumendiks". Üldise hinnangu kohaselt:
... näitab hinnang tõsiseid doktrinaalseid probleeme, mis mõjutavad paljusid konsekreeritud elus. Dokrinaalsel tasandil iseloomustab kriisi religioosse konsekratsiooni fundamentaalse kristoloogilise keskme ja fookuse kahanemine, mis viib omakorda mõnede pühendunute seas “püsiva ja elava Kiriku-tunnetuse” kadumisele.
Doktrinaalse hinnangu ettevõtmist ajendanud peamisi probleemseid valdkondi oli kolm:
  1. Sõnavõtud NKJK kogunemistel, "milles on ilmnenud probleemseid avaldusi ning tõsiseid teoloogilisi, isegi doktrinaalseid eksimusi", millele NKJK pole adekvaatselt reageerinud.
  2. Korporatiivne dissidentlus, eriti naiste ordineerimise ja homoseksuaalsuse küsimustes. Õdede poolt UDK-le saadetud kirjad näitavad, et "need õed võtavad kollektiivselt positsiooni, mis ei ole kooskõlas Kiriku õpetusega inimliku seksuaalsuse kohta".
  3. Radikaalne feminism, "sh teoloogilised tõlgendused, mis riskivad väärastada usku Jeesusesse ja Tema armastavasse Isasse, kes saatis oma Poja maailma päästmiseks. Veelgi enam, mõningad kommentaarid "patriarhia" kohta väärastavad seda viisi, kuidas Jeesus on struktureerinud Kiriku sakramentaalse elu; teised seavad kahtluse alla isegi ilmutatud doktriinid Püha Kolmainsuse, Kristuse jumalikkuse ja Pühakirja inspireerituse kohta." 
 Doktrinaalse hinnangu läbiviimisel kogutud materjalid esitati 12. jaanuaril möödunud aastal toimunud UDK korralisele sessioonile, mille otsuse kohaselt:
NKJK käesolev doktrinaalne ja pastoraalne olukord on ränk ning tekitab tõsist muret, arvestades ka mõju, mida NKJK omab kongregatsioonidele mujal maailmas.
  Selleks, et tagada NKJK edasise tegevuse ja seisukohtade vastavus Kiriku õpetusele, määrab UDK "peapiiskop-delegaadi, keda abistavad kaks piiskoppi, NKJK tegevuse ülevaatamiseks, juhatamiseks ja heakskiitmiseks, kus see on vajalik". Delegaadi mandaat, mis võib kesta kuni viis aastat, sisaldab järgmisi volitusi:
  1. Teha vajalikud parandused NKJK põhikirjas ning esitada muudetud põhikiri heakskiitmiseks Pühale Toolile.
  2. Vaadata üle NKJK tegevusplaanid ja programmid, et tagada selle missiooni vastavus Kiriku õpetusele ja distsipliinile.
  3. Luua NKJK uusi programme formatiivse materjali väljatöötamiseks, mis võimaldaks sügavamalt mõista Kiriku usudoktriini.
  4. Vaadata üle ja juhendada liturgiliste normide ja tekstide rakendamist.
  5. Vaadata üle NKJK sidemed afilieeritud organisatsioonidega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse