Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

laupäev, 2. oktoober 2010

Kärbsed ja moos

Hiljuti ajendas üks artikkel mind mõtisklema sedatüüpi argumentatsiooni üle, kus väidetakse eksisteerivat mingi põhjuslik seos kahe nähtuse vahel lihtsalt nende statistiliselt sagedasema kooseksisteerimise põhjal. Vaadelgem seda lihtsa mudeli põhjal: kärbeste ja moosi näitel. Võib öelda, et sageli kogunevad kärbsed sinna, kus on moosi, ehk siis, et kärbeste ja moosi ühes piirkonnas esinemise vahel on statistiliselt oluline seos. Siit võiks teha järelduse, et "kus kärbseid, seal moosi". Aga nii ignoreeriksime teisi statistilisi seoseid, näiteks seost kärbeste ja sõnniku esinemise vahel. Selgub, et kärbsed kogunevad sageli ka sõnnikule, nii et asjaolu, et kärbsed kusagile kogunevad, ei viita tingimata moosi esinemisele seal; see võib samahästi viidata ka sõnniku esinemisele.

Kui statistilise seose põhjal kärbeste ja moosi vahel eeldatakse kehtivat reegel, et kus kärbseid, seal moosi, siis on lihtne teha ka järgmine samm -- muuta statistiline seos kausaalseks: kuhu kogunevad kärbsed, seal tekib moosi (eriti juhul kui tegemist ei ole nii triviaalse juhtumiga nagu kärbsed ja moos, st. kus kausaalsed seosed ei ole nii selged). Nii võib tekkida kiusatus hakata moosi tegema kärbeste koondamise abil. Kuna sõnniku abil on kärbseid kerge koondada (ning pealegi on seda oluliset kergem tekitada kui moosi), siis võiks seda kasutada kärbeste koondamiseks. Nii olemegi jõudnud geniaalsele tulemusele: kui tahad moosi, kogu sõnnikut.

Paraku aga keedavad moosi virgad perenaised, mitte kärbsed.

TÄIENDUS
Olles avastanud, et lisaks moosile kogunevad kärbsed sageli ka sõnnikule, kasutatakse sageli sellist taktikat, et defineeritakse sõnnik ümber moosiks. Nii jääb püsima kindel veendumus, et "kus kärbseid, seal moosi". Siit nähtub, kui suur jõud on meie veendumustel -- mingite südamelähedaste veendumuste kaitseks ollakse valmis maailma ümberdefineerima. Nimetagem seda flyjamofiiliaks, määratledes selle intellektuaalse haigusena, kalduvusena ohverdada tervemõistuslik maailmakäsitlus mingi idiosünkraatilise uskumuse kindlustamiseks.

1 kommentaar:

  1. Samast ooperist tundub olevat Vahur Kersna kunagine ütlus Võsapetsi ülipopulaarsete saadete kohta: Miljon kärbest lihtsalt ei saa eksida.

    VastaKustuta

Kommentaarid modereeritakse