Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

pühapäev, 24. juuni 2012

Uue evangelisatsiooni rindelt

TÄIENDATUD 25.06
Johannes Paulus II osutas järjepidevalt "uue evangelsiatsiooni" vajadusele dekristianiseerunud regioonides, sealhulgas muidugi eelkõige Euroopa kultuuriruumis, ja Benedictus XVI on omalt poolt püüdnud anda sellele initsiatiivile konkreetsemat kuju. Üheks sammuks oli niinimetatud "eesõue" kohtumiste sisseseadmine Paavstliku Kultuurinõukogu suunamisel (väike ülevaade John Allenilt). Initsiatiiv lähtus Benedictus XVI 2009. aasta jõulukõnest kuuriale, kus ta meenutas oma reisi Tšehhi, statistiliselt Euroopa kõige sekulariseerunumasse riiki. "Eesõu" viitas Jeruusalemma templi eesõuele (courtyard of the gentiles), mis oli avatud ka paganatele. See on mõeldud kohtumispaigana katoliikliku maailma-, ühiskonna- ja inimesekäsituse ning kaasaegse sekulaarse kultuuri esindajate vahel. Viimane kohtumine toimus Palermos 29.-30. märtsil teemal "Seaduslikkuse kultuur ja multireligioosne ühiskond". Eelmised kohtumised on toimunud Bolognas, Pariisis, Bucharestis, Firenzes, Roomas ja Tiranas.

Kui "rahvaste eesõue" kohtumised on aset leidnud Paavstliku Kultuurinõukogu presidendi kardinal Gianfranco Ravasi eestvedamisel, siis "uue evangelisatsiooni" spetsiifilisemaks edendamiseks otsustas Benedictus XVI (väidetavalt kardinal Angelo Scola ettepanekul) luua koguni uue struktuuri Rooma kuurias -- Uue Evangelisatsiooni Edendamise Paavstliku Nõukogu. Uus nõukogu loodi 21. septembril 2010 väljaantud apostelliku kirjaga motu proprio vormis Ubicumque et semper. Nõukogu presidendiks määrati mõnevõrra üllatuslikult peapiiskop Rino Fisichella, kes oli hiljuti lahkunud Paavstliku Elu-akadeemia presidendi kohalt seoses skandaaliga, mille ta põhjustas oma seisukohavõtuga nn Brasiilia tüdruku loos, mille klaarimiseks oli Usudoktriini Kongregatsioon sunnitud kinnitama Kiriku doktriini tehisabordi kohta. Samuti on "uuele evangelisatsioonile" pühendatud oktoobris asetleidev piiskoppide sünod, mille instrumentum laboris (lad. töövahend; st töödokument; aasta eest avaldati nö "lähtedokument" ehk lineamenta, millele põhjal oodati Kiriku kõikidelt tasanditelt seisukohti töödokumendi formuleerimiseks) hiljuti avaldati. Oktoobris algab teatavasti ka paavsti poolt apostelliku kirjaga motu proprio vormis Porta fidei väljakuulutatud Usu Aasta, mis on pühendatud Vatikani II Kirikukogu alguse 50ndale aastapäevale, aga langeb kokku ka Katoliku Kiriku Katekismuse avaldamise 20nda aastapäevaga. Uue evangelisatsiooni nõukogu käivitas mõne päeva eest Usu Aastale pühendatud võrgupesa ning peapiiskop Fisichella ja nõukogu alamsekretär msgr Graham Bell tutvustasid pressikonverentsil nõukogu plaane Usu Aastaks ning Usu Aasta logot, mis kujutab Kirkut täies purjes laevana, mastipuuks rist, purjed moodustamas tähekombinatsiooni IHS (Iesus homini salvator), taustaks päike, mis sümboliseerib Armulauda:


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse