Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

esmaspäev, 9. august 2010

Risti p. Teresa Benedicta

Ralph McInerny Edith Steinist.
---------------------------------------------------------------------------------
(Edit Steins Werke, vol 11, Verborgenes Leben, Freiburg-Basel-Wien, 1987, pp. 124-126; tõlgitud inglise keelest Karmeli Officiumist)

Ave Crux, spes unica!

"Me tervitame sind, Püha Rist, meie ainus lootus!" Kirik asetab need sõnad meie huulile Kannatuseajal, mis on pühendatud meie Issanda Jeesus Kristuse kibedate kannatuste üle kontempleerimisele.

Maailm on leekides. Võitlus Kristuse ja Antikristuse vahel möllab avatult, nii et kui sa otsustad Kristuse poolt, võidakse sult paluda isegi oma elu ohverdamist.

Kontempleeri Issandat, kes ripub sinu ees ristipuul, sest Ta oli kuulekas koguni oma surmani Ristil. Ta tuli maailma tegema mitte enese, vaid Isa tahtmist. Ja kui sa tahad olla Ristilöödu mõrsja, pead sa täielikult loobuma omaenese tahtest ning omama ei mingit muud püüdlust, kui teha Isa tahet.

Sinu ees ripub Ristil Lunastaja, piitsutatud ja alasti, sest Ta valis vaesuse. Need, kes tahavad Teda järgida, peavad loobuma mistahes maisest omandist.

Seisa Issanda ees, kes ripub Ristilt avali kistud südamega. Ta valas ära oma südame vere, et võita sinu südant. Selleks, et järgida Teda pühas puhtuses, peab su süda olema vaba kõigist maistest püüdlustest. Ristilöödud Jeesus peab olema sinu mistahes igatsuse, sinu iga soovi, sinu iga mõtte objekt.

Maailm on leekides; tuli võib haarata ka meie koja, ent kõikide leekide kohal kõrgel seisab Rist, ja seda ei saa põletada. Rist on tee, mis viib maa pealt taevasse. Need, kes selle usus, armastuses ja lootuses vastu võtavad, võetakse üles, otse Kolmainu südamesse.

Maailm on leekides; kas sa tahad need kustutada? Kontempleeri Risti: avatud Südamest voolab Lunastaja veri, mis võib kustutada isegi põrgu leegid. Oma tõotuste ustava järgimise kaudu vabastad oma südame ja avad selle; ning siis saavad sinna voolata selle jumaliku armastuse jõed, pannes selle üle voolama ja kandma vilja maailma kaugeimate äärteni.

Risti väe kaudu saad sa olla kohal seal, kus iganes on valu, kantuna sinna oma kaastundlikust armastustäiusest, sellest samast armastustäiusest, mille sa ammutasid Jumalikust Südamest. See armastustäius võimaldab sul levitada kõikjale Kalleimat Verd, et leevendada valu, päästa ja lunastada.

Ristilöödu silmad vaatavad sinule. Nad esitavad sulle küsimuse ja üleskutse. Kas tahad tõepoolest uuendada oma liitu Temaga? Milline on sinu vastus? "Issand, kuhu ma lähen? Sinul on elu sõnad." Ave Crux Spes Unica!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse