Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

neljapäev, 2. detsember 2010

Kondomoonia-skandaali viljad

John Smeaton hoiatas pikaajaliste kibedate viljade eest, mida põhjustab sekularistide ja liberaalide poolt paavsti kondoomi-märkuste ärakasutamine. Sarnast tagajärge on ennustanud mitmed teised kommentaatorid. Üheks viljaks on ka Vene Õigeusu Kiriku esindaja ülempreester Vsevolod Chaplini kinnitus, et "Vene Õigeusu Kiriku sotsiaalpoliitilistes alustes tehakse vahet abortiivsel ja mitte-abortiivsel kontratseptsioonil. Viimast võivad preestrid lubada inimestel kasutada." (Interfax). Seda positsiooni on antud uudises võrreldud paavsti väljaütlemisega kui "sarnasega", mis näitab täiesti ebaadekvaatset arusaama katoliiklikust seksuaalmoraalist.

Üha selgemalt kerkib esile positsioon, et ehkki paavsti märkused ei olnud kuidagi vastuolus Kiriku püsiva õpetusega seksuaalmoraalist, võisid need märkused, ajendades tohutu segaduse ja väärtõlgenduse laine, olla prudentsiaalne viga, st. mitte võttes piisavalt arvesse plahvatusohtlikku olukorda ja eelarvamuslikku kallutatust antud küsimuses. (Vt. näiteks vastukajasid Sandro Magisteri tõlgendusele.) Kahju saaks vähendada ja tuua kogu situatsioonist esile hea vilja, kui magisteriaalsel tasemel esitataks taas selgelt ja kindlalt katoliiklik õpetus seksuaalmoraalist, valgustades ka käesolevas desinformatsioonilaines vääritimõistetud probleeme.

Illustratsiooniks lisan siia isa Timi vahendatud kirjutise Anthony McCarthylt, mille hinnangutega ma küll päriselt ei nõustu, aga mis iseloomustavad viimatinimetatud hoiakut. Isa Timi eeskujul lisan artikli Scribd failina. McCarthy kuulub nende hulka, kes peavad paavsti väljaütlemisi mitte valeks, või taganemiseks katoliiklikust õpetusest, vaid mitte-prudentsiaalseks, st. arvestades maailma olukorda ja meedia ettearvatavat reaktsiooni, mitte väga mõistlikuks:
Pope Condoms (McCarthy)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kommentaarid modereeritakse