Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux: Vade retro satana / Numquam suade mihi vana: Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas
Hodie contritum est ab ea caput serpentis antiqui

esmaspäev, 24. august 2009

Vatikani-SSPX teoloogilised kõnelused

Vatikani-SSPX ühiskomisjoni SSPX poolseks eesistujaks on Panorama Católico Internacional teatel nimetatud SSPX Argentiina seminari rektor, piiskop Alfonso de Galarreta. (Viide RC)

Kardinal Bertone uuest entsüklikast

Vatikani riigisekretär kardinal Tarcisio Bertone mõtisklus Itaalia senatis paavst Benedictus XVI entsüklika Caritas in Veritate üle.

Varro blogi

Varro on alustanud oma blogi motoga Veritas lux mea: Ilmas ning oma peas ja südames toimuvast, otsides seda, mis on tõene, ilus ja hea.

Via pulchritudinis

Paavstlik Kultuuri Komisjon pakub uue evangelisatsiooni eelistatud teena välja Ilu Tee -- Via Pulchritudinis.

Naatsareti Maarja

Uus huvitav võrguleht Pühima Neitsi Maarja kohta.

laupäev, 22. august 2009

Läti Neitsi Maarja kaitse all

Vennas juhtis tähelepanu kahele olulisele teatele seoses Lätiga. Esiteks pühendasid Läti piiskopid läti rahva 15. augustil Aglonas Pühale Jumalaemale. „Me pühendame Sulle kõik Läti inimesed, kõik need, kelle käes on võim langetada olulisi otsuseid, need, kes on meeleheitel ja kellel ei jätku lootust ja rõõmu, need, kes ei tunne Jumalat ega Tema kaastundlikku armastust. Palu meie eest, palu meie maa eest, püha Jumalaema!“ palvetati Aglonas Läti katoliku piiskoppide, Baltimaade apostelliku nuntsiuse, Läti riigijuhtide ja tuhandete palverändurite juuresolekul. (Viide Meie Kirik)

Teiseks kutsub Läti katoliku kirik Balti keti aastapäeval, 23. augustil kell 15 palvetama vaimuliku ärkamise ja majanduskriisist ülesaamise eest 85. psalmi. (PM)

kolmapäev, 19. august 2009

Opuscula

Lisasin Philo-Theo Blogrolli viite huvitavale blogile Opuscula, milles isand K. Gurries käsitleb philosophia perennise kõrval ka Kiriku sotsiaalõpetuse temaatikat. (Viide HoC)

Newmani õndsakskuulutamisest

Kardinal Newmani õndsakskuulutamise protsessile pühendatud lehekülg.

Divinum Officium

Tunniliturgia-huviliste paradiis. (Viide HoC)

Aasia piiskoppide kohtumine

11.-16. augustil toimus Manilas Aasia Piiskoppide Konverentside Föderatsiooni (FABC) 9. plenaarkohtumine. Kohtumise teema oli "Elades Armulauda Aasias". Kohtumisel osales 7 kardinali ja ~80 piiskoppi 22-lt maalt. Püha Tooli esindas kardinal Franciz Arinze, kes kõneles Armulaua-müsteeriumist. Piiskopid kiitsid heaks FABC Teoloogiliste Probleemide Büroo juhataja, piiskop Louis Antonio Tagle poolt esitatud plenaaristungi lõppdokumendi projekti.

T.E. Malcolm Ranjith

Liturgia ja Sakramentide Kongregatsiooni endine sekretär Tema Eminents Malcolm Ranjith pühitseti ametisse Colombo (Sri Lanka) peapiiskopina. Avvenire avaldas ka intervjuu Tema Eminentsiga. (Algtekst: Papa Ratzinger Blog)

Juhendmaterjal Missa erekorralise vormi jaoks

"Ecclesia Dei" komisjon on andnud kahel DVD-l välja ametliku juhendmaterjali Missa pühitsemiseks erakorralises vormis. (Algteade: Rinascimento Sacro)

Ad orientem eelised

Tulsa piiskop Edward Slattery põhjendab püha Missa ad orientem pühitsemise eeliseid.

Intervjuu monsenjöör Bartolucciga

Isa Z vahendab huvitava intervjuu vana maestro monsenjöör Domenico Bartolucciga (tõlge RC).

laupäev, 15. august 2009

Käsil

Kirjutada et ei jõua
pole mingi ime
sest et käsil on remont
ja kolimine

laupäev, 8. august 2009

Kardinal Ouellet: On aeg tegutseda!

Kolumbuse Rüütlite 127. aasta-konvendil käsitles Kanada priimas, Quebeci peapiiskop kardinal Marc Ouellet Kiriku ühtsuse teemat. Ouellet rääkis "karmist talvest", mida paavst Benedictus XVI on pidanud "kannatama" sellel viimasel aastal, kui teda "karmilt kritiseeriti nii Kiriku seest kui väljast, ega kaitstud adekvaatselt nende poolt, kes jagavad tema teenimist."

Guadalupe Jumalaema

Uurija kinnitab, et Guadalupe Jumalaema kujutis "ületab täielikult" igasuguse teadusliku seletuse.

6-8. augustini toimub/s Phonixis, Arizonas Kolumbuse Rüütlite korraldatud ja Guadalupe Jumalaemale pühendatud mariaanlik kongress.

Mõtisklusi Caritas in Veritatest

Viimase entsüklika üle arutlevad Michael Novak, isa Robert Sirico ja Kirk Doran.

reede, 7. august 2009

Gregorian Chant Online


JoguesChant.org (Viide NLM)

Raamat gregoriaani koraalist: "Gregorian Chant: A Guide to the History and Liturgy". (NLM)

4. valgusrikas saladus

Isa John Zuhldorfi mõtisklus eilsel Issandamuutmise Pühal Valgusrikka Roosipärja 4. saladuse üle.

teisipäev, 4. august 2009

Johannes XXIII p. Jean-Marie Vianney'st

Paavst Johannes XXIII pühendas p. Jean-Marie Vianney 100. surma-aastapäevale entsüklika Sacerdotii Nostri Primordia. (Viide IS)

"Gnostilisest traditsionalismist"

Stuart Reidi huvitav mõtisklus "gnostilisest traditsionalismist. (Viide Isa Z)

Traditsiooniline Missa Kopenhaagenis

Kopenhaageni piiskop Czeslaw Kozon pühitses Missat erakorralises vormis (viide NLM):

Kristlaste-vastane vägivald

Viimasel ajal on palju uudiseid kristlaste-vastasest vägivallast. Püüan siinkohal neist tagasivaateliselt lühida ülevaate teha:
  • Viimane suurem vägivallaakt toimus 1. augustil Pakistanis Gojra linnas, kus moslemite jõuk põletas vähemalt seitse kristlast. Vägivallaakti ajendasid kuuldused koraani pilkamisest, mille aga asja uurinud võimud ümber lükkasid. Sellele eelnes rünnak 30. juulil, mil hävitati kristlaste küla Korian. (CWN, AN) Sandro Magister olukorrast Pakistanis.
  • Juuli lõpus põletasid islami mässulised Nigeerias maha vähemalt 11 kirikut. Vägivaldses mässus sai surma tuhandeid inimesi, nende seas palju kristlasi. Nüüdseks on mäss maha surutud. (CNS)
  • Vietnamis toetab valitsus jõuke, kes ründavad, röövivad ja peksavad katoliiklasi. Pinged kommunistliku valitsuse ja katoliiklaste vahel hakkasid kasvama möödunud sügisel. Redemptsionistide eestvedamisel kogunesid katoliiklased palvetama Kirikult illegaalselt äravõetud omandi (maa, kirikud, lastekodud, haiglad, koolid) tagastamise eest. Kokku on Kirikult võetud 2250 omandust. Valitsus süüdistas redemptoriste vaenu õhutamises ja keeldus mistahes omandit tagastamast. Hiljuti aga on asutud üldise hirmutamise strateegialt konkreetsetele tegudele. Pekstud on preestreid ja ilmikuid. Üleeile kogunes umbes pool miljonit katoliiklast Vinhi piiskopkonna 178-st kogudusest protesteerima valitsuse jõhkra vägivalla vastu, nõudma Kiriku omandi tagastamist ja Kiriku-vastase laimukampaania lõpetamist. (AN) Loe ka Sandro Magisteri vaadet Vietnami asjadele.
  • Nepaalis püüavad hindu fundamentalistid sundida kristlasi regioonist lahkuma. 27. juulil ründas noortekamp jesuiitpreestrit tema kodus nugadega. Preester sai mitu noahaava, ent tema olukord ei ole eluohtlik. Mitmed teised preestrid on saanud surmaähvardusi. 23. mail plahvatas pomm Kathmandu katedraalis, tappes 3 ja haavates 13 inimest. Möödunud aasta alguses tapeti arvatavalt sama grupi poolt preester, Don Bosco Kooli juht. (AN)
  • Lõuna-Indias Karnatakas, Syro-Malabari Benthangady piiskopkonnas tapeti 30. juulil preester. (AN) Möödunud aastal puhkes kristlaste-vastane vägivallalaine Orissas ja levis Karanataksse. Lõhuti 20 kirikut ja kabelit. (AN)
Juhin tähelepanu paavsti palveintentsioonidele, käesolevat teemat silmas pidades eriti misjoniintentsioonile. Oremus...

Moto

Järgnev lõik Hans Urs von Balthasari raamatust "Palve" (lk 22-23, Prayer, Ignatius Press, 1986; orig. Das Betrachtende Gebet, Johannes Verlag, 1955) sobiks hästi Tabernaakli motoks:
Inimene on loodud selleks, et ta oleks sõna kuulja ja just vastamises sõnale saavutab ta oma tõelise väärikuse. Tema sisim olemus on kujundatud dialoogiks. Tema mõistus on varustatud just sedavõrd oma loomuliku valgusega, kui on vaja sellele kõneleva Jumala kuulamiseks. Tema tahe on just sedavõrd kõrgem instinktist ja avatud kõigele heale, et ta on võimeline ilma sundimata järgima kõige õndsama hüve tõmmet. Inimene on olend, kelle südames peitub müsteerium, mis on suurem kui ta ise. Ta on ehitatud nagu tabernaakel ümber kõige pühama müsteeriumi.

esmaspäev, 3. august 2009

Lagunev anglikaani osaduskond

Sandro Magister vaatleb Cantebury peapiiskopi Rowan Williamsi ponnistusi hoida mingilgi moel koos anglikaani lagunevat osaduskonda. Viimase ettepanek selleks on ... anglikaanide jagamine. Ühte teed läheksid need, kes keelduvad homode ja lesbide kooselu tunnistamisest abieluks ja nende pühitsemisest preestriteks ja piiskoppideks. Teist teed aga need, kes sellistest "pisiasjadest" probleemi ei tee. Erinevalt teise tee järgijatest oleksid esimesed nn. piibellikud anglikaanid ja ainult neil oleks õigus esindada anglikaani osaduskonda oikumeenilistel kohtumistel. Vatikan näib Williamsi ettepanekut toetavat, nagu nähtub L'Osservatore Romanos avaldatud kohesest vastusest Williamsi ettepanekule.

Veelkord indulgentsidest

Lisan siia veel mõned lingid täiendavaks lugemiseks:

Preestrite Aasta indulgentsid

Homme on püha Jean-Baptiste-Marie Vianney ehk Arsi püha küree 150. surma-aastapäev. Temale pühendatud Preestrite Aastaga seoses on võimalus omandada sel päeval täisindulgents. Järgneb osaline tõlge Apostelliku Pönitentsiaariumi dekreedist:

Püha Indulgentsi and, mille Apostellik Pönitentsiaarium käesoleva dekreediga, mis on välja antud kooskõlas Aulise Ülemkarjase soovidega, armulikult tagab Preestrite Aasta jooksul, saab olema suureks abiks soovitud tulemuse saavutamisel parimal võimalikul moel.

A. Tõeliselt kahetsevale preestrile, kes mistahes päeval loeb pühendunult vähemalt Laudest või Vesprit avalikuks adoreerimiseks välja pandud või tabernaaklisse asetatud Pühima Sakramendi ees ja kes püha Jean-Marie Vianney eeskujul ohverdab iseennast valmilt ja helde südamega sakramentide, eriti pihisakramendi pühitsemisele, antakse Issandas halastavalt täisindulgents, mille ta võib asendavalt kohaldada ka oma surnud vendadele, kui ta kooskõlas kehtivate normidega käib sakramentaalsel pihil ja osaleb armulaua-ühenduses ning palvetab Ülemkarjase intentsioonide eest.

Lisaks antakse osaline indulgents preestrile, kes võib seda kohaldada oma surnud kaasvendadele, iga kord kui ta loeb pühendunult kohaselt heakskiidetud palveid püha elu eest ja temale usaldatud kohustuste püha teostamise eest.

B. Täisindulgents antakse kõigile tõeliselt kahetsevatele ustavatele, kes pühendunult osalevad kirikus või kabelis Pühas Missaohvris ning ohverdavad Kiriku preestrite eest palveid ja mistahes teisi sel päeval sooritatud häid tegusid Jeesusele Kristusele, Igavesele Ülempreestrile, et Tema ohverdajaid pühitseks ja kujundaks neid oma Südame järgi, tingimusel, et nad on sakramentaalsel pihil saanud lepituse oma pattude eest ning palvetanud Ülemkarjase intentsioonide eest: Preestrite Aasta alustamise ja lõpetamise päeval, püha Jean-Marie Vianney vaga lahkumise 150-ndal aastapäeval, iga kuu esimesel neljapäeval või mistahes muul kohaliku ordinaariuse poolt ustavate hüvanguks seatud päeval.

Oleks ülimalt kohane, et samad preestrid, kes katedraalides ja kogudusekirikutes hingde eest hoolt kannavad, juhataksid avalikult neid vagadusharjutusi, pühitseksid Püha Missat ja võtaksid vastu ustavate pihti.

Täisindulgents antakse samuti vanuritele, haigetele ja kõigile neile, kes mingil legitiimsel põhjusel ei saa kodust väljuda, kui nad mistahes patust vaba vaimuga ja kavatsedes täita niipea kui võimalik kolm tavalist tingimust, kas kodus või kus iganes takistus neid kinni peab, loevad ülalnimetatud päevadel palveid preestrite pühitsemise eest ja ohverdavad usaldavalt oma elu haigused ja raskused Jumalale Maarja, Apostlite Kuninganna kaudu.

Lõpuks antakse osaline indulgents kõigile ustavatele iga kord kui nad pühendunult loevad preestrite püsiva elamise eest puhtuses ja pühaduses viis Meie Isa, Ole tervitatud ja Au olgu, või mõne muu selgesõnaliselt heakskiidetud palve Jeesuse Pühima Südame auks.

pühapäev, 2. august 2009

Intervjuu piiskop Fellayga

Blogis Rorate Coeli on tõlge SSPX ülema piiskop Fellayga läbirääkimiste ettevalmistuse kohta Vatikani ja SSPX vahel.

Portiuncula indulgents

Reedel postitatud indulgentside kontsessioonis n. 33 oli nimetatud 2. augustit päevaks, mil jagatakse "Portiuncula" indulgentsi -- need, kes sel päeval, olles vabad igasugusest kiindumusest mistahes pattu, külastavad kogudusekirikut (või katedraali või basiilikat) ja palvetavad seal hardusega "Meie Isa" ja "Mina usun", saavad vastava kavatsuse olemasolul ja teiste täisindulgentsi tingimuse täitmisel (vt N 17 ja 20) nn. Portiuncula indulgentsi.

Traditsiooni kohaselt kehtestas Portiuncula indulgentsi 1216. aasta 2. augustil paavst Honorius III püha Frantsiskuse palvel, kes palus seda armu talle ilmunud Kristuselt (allikas):
Ühel ööl 1216. aastal, kui Frantsiskus oli süvenenud palvesse [väikeses Portiuncula kirikus], täitis kogu väikese kiriku särav valgus ja ta nägi altari kohal Kristust Tema Püha Emaga, übritsetud inglite hulgast.

Nad küsisid temalt, mida ta tahaks hingede päästmiseks. Frantsiskus vastas kohe: "Ma palun, et kõik need, kes on kahetsenud ja pihtinud oma patud ja kes tulevad siia kirikusse, võiksid saada täieliku ja helde andestuse ning vabaneksid oma eksimustest."

"See, mida sa küsid, on väga suur arm", ütles talle Issand, "aga sa oled väärt veelgi suuremaid asju ja neid sa ka saad. Seepärast võtan ma su palve vastu, tingimusel, et sa palud seda indulgentsi
minu nimel minu asemikult maa peal." Frantsiskus läks kohe paavst Honorius III jutule, kes kuulas teda tähelepanelikult ja andis oma nõusoleku. Küsimusele "Frantsiskus, mitme aasta jaoks sa seda indulgentsi soovid?" vastas pühak: "Püha Isa, ma ei palu seda aastate vaid hingede jaoks." 2. augustil 1216. aastal kuulutas ta õnnelikult koos Umbria piiskoppidega Portiunculasse kogunenud rahvale: "Mu vennad ja õed, ma tahan saata teid kõiki Paradiisi."
Nõnda on Portiuncula indulgents Kiriku esimene täisindulgents, st indulgents, mis vabastab meid kõigest ajalikust karistusest meie pattude eest. Hilisemad paavstid laiendasid indulgentsi kehtivust algselt Portiuncula kirikult frantsiskaani ordu erinevate harude kirikutele ja hiljem ka katedraalidele ja kogudusekirikutele. Varasematel aegadel võis selle indulgentsi omandada toties-quoties, st. nii-mitu korda päevas, kui kirikut külastasid, ent Paulus VI reformiga saab täisindulgentsi omandada üldjuhul vaid üks kord päevas. (Lisaks ja veel)

Palveintentsioonid augustiks

Benedictus XVI palveintentsioonid augustikuus:

Üldintentsioon: Et avalik arvamus oleks teadlikum miljonite kodutajäänute ja põgenike probleemidest ning et leitaks konkreetsed lahendused nende sageli traagilistele olukordadele.

Misjoniintentsioon: Et tunnustataks nende kristlaste, keda paljudes maades Kristuse nime pärast diskrimineeritakse ja taga kiusatakse, inimõigusi, võrdsust ja religioonivabadust, et nad võiksid vabalt elada ja oma usku tunnistada.